Prilagodba

Domaćinski tečaj kuhanja

Iz pera naših Suhopoljčana   |   07.05.2019.
Domaćinski tečaj kuhanja

Razdoblje između dva svjetska rata  donosi velike promjene i pomake u  pozitivnom smislu u svim sferama ljudskog života. One su se osjetile i u Suhopolju. Neposredno nakon prvog svjetskog rata, a u skladu s općim društvenim promjenama  posvećuje se veća pažnja prosvjećivanju naroda. Započelo se od osnovnog prava svakog čovjeka, na zdravlje. U sveobuhvatni program promicanja zdravstveno ispravnih navika, a sve u cilju sprečavanja zaraznih bolesti uključilo se  osim Ministarstva narodnog zdravlja  i Ministarstvo prosvjete, a u praksi  se naročito  istakla Škola narodnog zdravlja. Organizirani su domaćinski tečajevi u gradovima i većim selima, a težište edukacije je bio  na ženama, kao suprugama i majkama. Tečaj je osim kuhanja obuhvaćao sve aktivnosti žene unutar obitelji. Žena se edukacijom pripremala za pravilnu i zdravu ishranu, ali i na usvajanje higijenskih navika, snalaženje u prepoznavanju bolesti i njezi bolesnika. Sve u cilju prihvaćanja ispravnog stava prema hrani i vođenja domaćinstva. Tečaj, iako zahtjevan, ali dobro organiziran bio je dobro posjećen. Nagovještaj novog doba nije mogao spriječiti  otpor  onih koji su  zagovarali tradicionalni način života. Uglavnom su to bile svekrve, u zajedničkom domaćinstvu.  Model rada  tečaja s malim grupama s teoretskim i praktičnim dijelom preuzet je od Sestara pomoćnica koje su tridesetih godina 20. stoljeća  djelovale u Zagrebu. Zanimljivi su arhivski izvještaji i obračuni higijensko- domaćinskih tečajeva koji u detalje opisuju način i mjesto rada, podjelu poslova, ocjene te tako  donose primjer savršene organizacije.

50-tih godina 20-stoljeća održavao se domaćinski tečaj kuhanja i u Suhopolju, u organizaciji AFŽ-a (antifašističko vijeće žena).Tečajevi su se održavali u zimi, u večernjim satima u jednoj od prostorija tadašnjeg Zadružnog doma. Voditeljica tečaja je bila Valerija Duić (rođena Ščotka) i Olga Pećušak (za slastice). Gđa Olga je završila domaćinsku školu, pa je  Suhopoljčani osim  po podukama iz  kuharstva, pamte osobito po tečaju ručnog rada. Na taj  tečaj je bio veliki odaziv. Obično su iste polaznice pohađale oba tečaja. Gđa Valerija (Valika) je imala bogato iskustvo u kuhanju stekavši ga od ženskog dijela obitelji Ščotka-Winter u kojoj je rođena, te dobru volju da naučeno prenese i drugima. Sačuvane su fotografije polaznica,  s obaveznim bijelim pregačama, gdje se može zapaziti vedra i vesela atmosfera . Iz sjećanja Suhopoljčana saznajemo  da su namirnice  donosile same, također i posuđe, a peć i ogrjev je osigurala općina, kao i prostor.  Na kraju  tečaja su pisani recepti a skuhano se  pojelo. Sačuvano je samo nekoliko primjeraka pripreme za tečaj u  bilježnici gđe Duić i stare  fotografije gdje se mogu prepoznati polaznice iz obitelji Goričanac, Hrenek, Seitz, Stošić, Platek i dr. Polaznice su osim o kuhanju, učile i  o spremanju zimnice, vođenju domaćinstva i sl.

Danas s porastom bolesti izazvanih nepravilnom prehranom i nekretanjem, ukazuje se potreba ponovnih edukacija. Ako želimo pun uspjeh, samo trebamo osuvremeniti već prokušani model iz prošlosti.

 

Literatura:

Željko  Dugac, Alen Ružić, Tečajevi o pripremi zdrave hrane u međuratnoj Hrvatskoj, Iz povijesti medicine i farmacije, Medicus 2016; 25(2): 257-261.

 

Kazivači: Melita Götzel, Zlata Saraga

Zapisala : SILVIJA SALAJIĆ, veljača 2019.

1. Domaćinski tečaj kuhanja.pdf
Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.