Prilagodba

Kiseličin vatreni plavac

TZ   |   27.12.2018.
Kiseličin vatreni plavac

Kiseličin vatreni plavac (Lycaena dispar) higrofilna vrsta koja je životnim ciklusom vezana za vegetaciju močvarnih i vlažnih livada. Biljka hraniteljica na kojem ova vrsta polaže jaja su kiselice roda Rumex. Gusejnice se hrane lišćem kiselica, a prezimljuju u sasušenom lišću biljke kojom se hrane. U Hrvatskoj vrsta ima dvije generacije. Prva se pojavljuje u drugoj polovici svibnja do sredine lipnja, a druga od sredine ili kraja srpnja do kraja kolovoza. Druga generacija je obično brojnija od prve, što vrstu čini osjetljivijom na ranu košnju. Pritisci i prijetnje, s obzirom da kiseličin vatreni plavac nastanjuje vlažna područja, najviše mu prijete promjene u razini podzemne vode uzrokovane isušivanjem tla. Ostale prijetnje uključuju kolonizaciju staništa od strane šikara nakon napuštanja zemlje i pretjerana košnja kanala i obala rijeka.

Spada u skupinu gotovo ugorožene (NT) za Hrvatsku, IUCN Europski crveni popis – najmanje zabrinjavajuće (LC).

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije obavljenim monitoringom 2018. godine zabilježila je kiseličin vatreni plavac na vlažnim livadama kod mjesta Pepelane u Općini Suhopolje.

*ova vrsta leptira, osobito ženke, vrlo je pokretna i može kolonizirati staništa udaljena do 20 km

 

 

 

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.