Prilagodba

Monitoring kockavice

TZ   |   27.12.2018.
Monitoring kockavice

Obična kockavica (Fritillaria meleagris L.) biljna je vrsta iz porodice ljiljana. Sastoji se od nadzemog dijela stabljike i lukovice. Stabljika je visoka do 30 cm, nosi duge vrlo uske listove, a na njenom vrhu razvijaju se pojedinačni cvjetovi. Osobitost kockavice su njezini cvjetovi koji su veliki, viseći, tamnosmeđe do purpurne boje, obojeni svjetlijim i tamnijim šarama koje tvore uzorak šahovnice. Jedinke mogu doživjeti i 30 godina, a cvjetove počinju starati oko treće i pete godine. Cvatnja je u ožujku i travnju, a oprašivanje je putem pčela i bubmbara. Staništa na kojima raste kockavica su izuzetno osjetljiva (na vlažnim livadama, riječnim dolinama, te svijetlim, otvorenim i vlažnim šikarama i šumama). Svaka promjena uvjeta na staništu dovodi do njezinog nestajanja. Kao osjetljiva vrsta (VU) u trendu opadanja populacije, uvrštena je u Crvenu knjigu vaskularne flore Hrvatske, a strogo je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode.

Na području Virovitičko-podravske županije lokaliteti sa kockavicom utvrđeni su na području vlažnih livada kod mjesta Pepelane i Rodin potok. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije u suradnji s Općinom Suhopolje postavila je dvije info-edukativne table navedene vrste. 

*kockavica sadrži alkaloid imperialin, koji djeluje kao snažan otrov, te je otrovna sa sisavce i čovjeka. Imperialin je pronađen u lukovici, a znaci trovalja u ljudi su grčevi, povraćanje, niski krvni tlak i srčani zastoj  (liječi se izazivanjem povraćanja nakon konzumacije ili aktivnim ugljenom).

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.