Prilagodba

Prva Suhopoljska učiteljica

Iz pera naših Suhopoljčana   |   02.04.2019.
Prva Suhopoljska učiteljica

Prva suhopoljska učiteljica je bila Anka Buček, kako piše i na njezinom nadgrobnom spomeniku na groblju u Suhopolju. Zvali su je Milostiva, što je bilo u skladu s poštovanjem koje  joj je od početka ukazano. Svoje najljepše godine je provela u Suhopolju, gdje je živjela s obitelji, suprugom Josipom i kćerkama. Suprug je bio parobrodski ili riječki  kapetan, vrlo  često odsutan. Rođena davne 1855. godine sa 26 godina je započela raditi u osnovnoj školi u Suhopolju. Stanovali su u učiteljskom stanu, kako je bilo uobičajeno.

U spomenici škole  o prvoj učiteljici piše slijedeće: „Prvotna trogodišnja pučka škola s vremenom je produžena na četverogodišnju, a iz godine u godinu povećavao se i broj učenika pa se tako pojavila potreba i za većim brojem učitelja. Za vrijeme službovanja Josipa Pleše Suhopolje je dobilo i prvu djevojačku učiteljicu Anku Buček koja je među učenicima i mještanima bila poznata kao milostiva Buček.„Anka Buček rodila se u Osieku 12. II. 1855. Službovala je od 1. 10. 1872. do 31. 1. 1874. na glavnoj židovskoj školi u Osieku zatim na povlašćenoj sukromnoj školi od 31. 1. 1874. do 1. 5. 1876.“Učiteljicom u Suhopolju imenovana je 12. listopada 1876. g.“

Na  obiteljskom nadgrobnom spomeniku su upisane i dvije kćerke. Starija Berta je rano preminula, sa 4 godine. Zbog izostanka cjepiva smrtnost djece je u ono vrijeme  vrlo česta. Mlađa Irma  rođena 1877. g. poživjela je nešto duže ali samo do 1914. g.,  godinu dana nakon što ih je zauvijek napustio suprug i otac. Prema pričanju  Suhopoljčana  imala je još dvije kćerke ali koje nisu bile u Suhopolju. Živjele su u Beču i radile u konviktu (đački dom). Budući da je Milostiva Buček ostala sama,  u potpunosti se predala društvenom radu. Poznata su njezina uspješna podučavanja glumi članova  Glumačke  družine, s često pohvaljenim predstavama.

S vremenom je promijenila  i mjesto boravka i stanovala u sobi kod obitelji Andrije Medvecki. Iako  u mirovini, djeca su joj ostala pri srcu. Kad su se živahna vraćala iz škole ona im je za zimskih mjeseci bacala  narezane jabuke  s prozora u snijeg. Pored naranči i banana do kojih  je bilo gotovo nemoguće doći i jabuka je bila teško dostupna, pa su se djeca veselila svakom zalogaju.

Njezin kip je izradio Rudolf Škala, Jolankin otac , suhopoljski kipar i umjetnik  1928. godine.

Milostiva Buček je imala svoje počasno mjesto u crkvi sv. Terezije, što dovoljno govori o njezinoj važnoj ulozi u Suhopolju. Posljednjih godina je promijenila stan  iz razloga da bude  bliže crkvi, jer se već sve teže kretala. Umrla je 1943. g. ne dočekavši svršetak  drugog svjetskog rata ponijevši sa sobom naziv Milostiva koji je samo njoj pripadao.

 

Kazivačice: Jolanka Medvecki

                  Spomenica škole, Osnovna škola Suhopolje, stoljeća 2, Virovitica 2015.

 

Prva Suhopoljska učiteljica.pdf
Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.