Sljedeći tjedan kreću radovi na uređenju perivoja Dvorca Janković u Suhopolju: Potpisan ugovor s izvođačem radova vrijedan gotovo 5 milijuna kuna

Novosti   |   www.vpz.hr  |  04.03.2019.
Sljedeći tjedan kreću radovi na uređenju perivoja Dvorca Janković u Suhopolju: Potpisan ugovor s izvođačem radova vrijedan gotovo 5 milijuna kuna

Župan Igor Andrović u ponedjeljak je izvođačem radova potpisao ugovor o Krajobraznom uređenju perivoja Dvorca Janković u Suhopolju. Kao najpovoljniji ponuditelj odabrana je tvrtka Vrtni design iz Zagreba s kojom je potpisan ugovor vrijedan 4,9 milijuna kuna, a prema najavama direktora tvrtke Luke Brnića s radovima će se početi već sljedećeg tjedna.

– Moramo dovesti perivoj u stanje da je siguran za prolaznike. Trenutno se u njemu nalazi mnogo stabala koja su izuzetno opasna, pa ih moramo srušiti. Nakon toga idemo u zemljane radove, sitne građevinske radove te čišćenje i izvođenje zelene površine, sijanje travnjaka, sadnje grmlja, stabala i sve ostalo što perivoj čini perivojem – rekao je L. Brnić, dodavši kako je suhopoljski park s godinama postao šuma koja je bila prepuštena sama sebi te ju treba urediti i pomladiti.

Uređenje perivoja Dvorca Janković dio je projekta Tourism 4 All, koji je prijavljen u sklopu Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. INTERREG V-A. Ovaj projekt za cilj ima osigurati očuvanje, revitalizaciju, dobro upravljanje i promicanje prirodnih i kulturnih znamenitosti u prekograničnoj regiji odnosno, na području Virovitičko-podravske i Somogy županije. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a partneri su Mađarske šume Šumarija Kapošvar te Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

– Ukupan projekt je vrijedan oko 11 milijuna kuna, a sredstva se dijele. Polovica iznosa ide partnerima s mađarske strane, a otprilike polovica ostaje nama. Tim projektom revitalizirat ćemo perivoj i osigurati prostor za stvaranje dodatnih sadržaja za posjetitelje. Završetak radova očekuje se u jesen, a u sklopu projekta održat će se i niz drugih aktivnosti i festivala što će sigurno doprinijeti turističkom sadržaju, ne samo općine Suhopolje, već i cijele Županije – rekao je župan Andrović dodavši kako će se završetkom obnove dvorca i revitalizacije perivoja dobiti novi turistički sadržaj koji će doprinijeti razvoju turizma i gospodarstva te novom zapošljavanju na području općine Suhopolje.

– Radovi na obnovi dvorca u Suhopolju su završeni. Rok je bio 1. ožujka i sada čekamo opremu kako bi novi Centar za posjetitelje stavili u funkciju. Nakon završetka radova na perivoju dobit ćemo cjelinu koja će postati turistička atrakcija – rekao je župan Andrović dodavši kako će 5D kino koje će se nalaziti u dvorcu, kao treći projekt Ministarstva turizma i Županije, dodatno povećati atraktivnost Suhopolja.

Istodobno je s tvrtkom CIP d.o.o. iz Virovitice, župan Andrović potpisao i ugovor o stručnom nadzoru nad izvođenjem radova na revitalizaciji parka u Suhopolju. Projekt Tourism 4 All je prijavljen u sklopu Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. INTERREG V-A, ukupne vrijednosti 1.499.714,26 eura za sve projektne partnere od čega je EU doprinos u iznosu od 1.274.757,11 eura.

Virovitičko-podravska županija je nositelj projekta, a partneri su: SEFAG Forest Managment and WOOD Industry Share Co iz Mađarske i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ. Projekt je napisala VIDR-a.Potpisivanju ugovora nazočio je i zamjenik župana virovitičko-podravskog Marijo Klement, pročelnica Ureda župana Jasna Abramović i ravnateljica Razvojne agencije VIDRA-e Emina Kovač. (www.icv.hr, www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.