Volonterke iz Suhopolja pozvali muzeji u Beču i Budimpešti

Novosti   |   www.glas-slavonije.hr  |  20.11.2018.
Volonterke iz Suhopolja pozvali muzeji u Beču i Budimpešti

SUHOPOLJE - Učenice Osnovne škole Suhopolje Rene (5. r.) i Lucija Lukačević (7. r.) kao predstavnice suhopoljske udruge KReativa, EDukativa, Aktiva (KrEdA) sudjelovale su na dvodnevnom međunarodnom skupu arheologa u Tirolu, u austrijskom gradu Lienzu.

Na skupu, koji je organiziralo Innsbruško sveučilište, sudjelovale su i aktivna članica udruge KrEdA, voditeljica arheoloških projekata udruge Monika Ružić, i volonterka – prevoditeljica Andrea Tukša, nastavnica njemačkog jezika iz Bjelovara i velika zaljubljenica u rimsku povijest, a i sama bivša učenica suhopoljske škole.

Osim što su uživale u zanimljivim predavanjima, posjetu arheološkom parku jedinoga rimskog grada u Tirolu i gradskom muzeju Aguntum, volonterke Krede predstavile su svoj rad s djecom stručnjacima i ravnateljima europskih muzeja. Dokaz da je njihovo predstavljanje bilo zapaženo pozivi su na suradnju s nekim od najvećih muzeja rimske povijesti u Europi.

– Udruga KrEdA bila je jedini sudionik skupa iz Hrvatske koji ne pripada arheološkoj struci. Unatoč tome, nakon prezentacije našeg rada na educiranju mladih i senzibiliziranju javnosti o važnosti i vrijednosti naših arheoloških nalazišta, dobili smo čestitke i pozive na suradnju s muzejskim institucijama u Beču i Budimpešti. Prisutni stručnjaci pohvalili su naš "laički" rad i metode, ali su se iznenadili što sve to radimo u svoje slobodno vrijeme i bez stalnog izvora financiranja. Ponosni smo na naše sudjelovanje na ovome skupu i veselimo se budućim suradnjama. Najveću dobrobit iz ovog posjeta izvući će naša djeca u Suhopolju, jer će imati priliku sudjelovati na sličnim radionicama i istraživanjima kao i njihovi vršnjaci u europskim metropolama. Nama je to nagrada za sav trud i time je naš cilj ostvaren - kaže Anja Fosić, kulturologinja i suosnivačica Udruge KrEdA.

Sudjelovanje volontera suhopoljske udruge na skupu arheologa u Austriji pomogli su Općina Suhopolje i Virovitičko-podravska županija. 

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.