Završna konferencija projekta “Centar za posjetitelje – Dvorac Janković Suhopolje”: Kulturnu baštinu obogatili modernim sadržajima i pretvorili u pravi turistički biser

Novosti   |   www.vpz.hr  |  27.01.2020.
Završna konferencija projekta “Centar za posjetitelje – Dvorac Janković Suhopolje”: Kulturnu baštinu obogatili modernim sadržajima i pretvorili u pravi turistički biser

U ponedjeljak je u Suhopolju održana završna konferencija projekta „Centar za posjetitelje – Dvorac Janković u Suhopolju“, koji predstavlja jednu od najznačajnijih investicija s područja obnove kulturne baštine na području Virovitičko-podravske županije.
Projekt vrijedan 39.767.716,50 kuna je provela Virovitičko-podravska županija u suradnji s partnerima: Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije,

Gradski muzejom Virovitica, Razvojnom agencijom VIDRA i Općinom Suhopolje. Sufinanciran je bespovratnim sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova, konkretno, kroz Europski fond za regionalni razvoj.

Završnoj konferenciji nazočili su brojni uzvanici. Uz bivšeg potpredsjednika Vlade RH i ministra poljoprivrede, aktualnog saborskog zastupnika Tomislava Tolušića, ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica, župana Igora Androvića sa zamjenicima, Marijom Klementom i Darkom Žužakom, predsjednika Županijske skupštine VPŽ Mirana Janečića, načelnika Općine Suhopolje Siniše Horvata sa suradnicima, završetak projekta uveličali su i predstavnici institucija kulture, izvođači radova, nadzora te svi oni koji su dali obol projektu koji je promijenio turističku ponudu ne samo Suhopolja, nego i cijele Virovitičko-podravske županije.

Pritom je obnova i oprema kompleksa dvorca i njegova prenamjena u Centar za posjetitelje – Dvorac Janković samo dio. U okviru projekta izrađena je i Studija valorizacije obitelji Janković, osmišljen koncept i opremljen multimedijalni izložbeni prostor Centra s kreativnim laboratorijem za kreativne radionice te osiguran prostor i interaktivni sadržaji za posjetitelje i lokalnu zajednicu. Posjetitelji će tako uskoro, kada završno opremanje bude dovršeno, imati prilike pobliže upoznati obitelj Janković kroz multimediju, putem 5D kina, prenoćiti u jednoj od 15 dvokrevetnih soba s „četiri zvjezdice“, uživati u izložbama i šetnji perivojem koji je također dobio novi izgled…

Na projekt je posebno ponosan načelnik Siniša Horvat, koji kaže kako je dvorac i njegova povijesna uloga duboko ukorijenjena u Suhopolje, stoga je i dio grba Općine. U prošlosti, „ugostio“ je osnovnoškolce i polaznike dječjeg vrtića, a danas ima novu svrhu.

– Po prvi put Centar otvara svoja vrata svima, postaje dostupan, pravi Centar za posjetitelje, sa smještajnim kapacitetima, biser Virovitičko-podravske županije. Siguran sam da će opravdati svaku kunu koja je investiranja u njega, da će ugostiti sve domaće i strane goste i svakako pobuditi znatiželju. Dvorac je zaštitni znak naše zajednice i njegova obnova promijenila je vizuru cijele općine i zato hvala svima koji su na projektu sudjelovali, od vizije do današnjeg završetka – poručio je načelnik Horvat.

Obnova ruševnog dvorca u moderan Centar trajala je pune tri i pol godine, od kolovoza 2016., do danas. Na tom putu velike transformacije bilo je izazova. Sama Županija u tom je periodu izmijenila tri župana, no svaki je prepoznao važnost projekta i na njemu ustrajao. Aktualan, Igor Andrović, kaže da se ispatilo. Centar za posjetitelje-Dvorac Janković u Suhopolju danas je jedan od četiri projekta na području naše županije kroz koje se starim dvorcima i kurijama putem EU fondova udahnulo nov život.

– Samom obnovom dvoraca i kurija stvorili smo jednu plemićku rutu, a koja je već sada interesantna za sve posjetitelje, turiste na području naše županije, od Noskovaca, Pustare Višnjice, Virovitice, Kapele Dvora. To su sve projekti koji su financirani sredstvima Europske unije i tako smo pokazali koliko kao županija, kao gradovi i općine brinemo o našoj kulturnoj i prirodnoj baštini. Siguran sam da će sutra ti projekti doprinijeti razvoju turizma, novom zapošljavanju i, naravno, rastu gospodarstva – smatra župan Andrović.

Kako sve ne bi ostalo samo na povijesti, Virovitičko-podravska županija iskoristila je i druge izvore financiranja, da Centar upotpuni suvremenim sadržajem i tako stvori dodanu turističku vrijednost. Jedan od primjera je 5D kino, koje je postavljeno uz pomoć Ministarstva kulture. Sam projekt je uključio i obnovu perivoja oko dvorca, pa posjetitelje očekuju nove šetnice, klupe, uređen okoliš, kako bi priča oko prekrasnog Centra bila cjelovita.

Upravo je kulturna baština prepoznata kao bogatstvo na području naše županije i ogroman turistički potencijal koji pokazuje svoje rezultate, naglasio je Tomislav Petric, ravnatelj SAFU-a.

– SAFU radi na ukupno 14 projekata na području Virovitičko-podravske županije, od kojih šest pripada upravo području prirodne i kulturne baštine. Od uređenja Križnice u Pitomači, preko Noskovačke Dubrave i sekvoje u Slatini, jezera Hercegovac u Orahovici i planiranu obnovu dvorca u Cabuni, ova županija dokazuje da je strateški prepoznala važnost obnove kulturne baštine. Kroz nekoliko godina brendiranja danas smo poznati kao županija koja je obnovila gotovo sve svoje dvorce i siguran sam da će sve obnovljene povijesne atrakcije u budućnosti pridonijeti razvoju kontinentalnog turizma – istaknuo je T. Petric koji kaže kako SAFU vjerno prati svaki kvalitetan projekt.

Da je Virovitičko-podravska županija prva u Hrvatskoj po ulaganju u kulturnu baštinu i spas dvoraca i kurija, smatra Tomislav Tolušić, koji je, tada još kao župan, 2016. godine otvorio radove na početku izgradnje novog Centra u Suhopolju.

– Svi mi znamo kako je izgledao dvorac u Suhopolju, Kurija Janković u Kapeli Dvoru i Ljetnikovac grofa Draškovića u Noskovačkoj Dubravi prije obnove, kao i Dvorac Pejačević u Virovitici. S ovim spašavamo svoju povijest i ostavljamo pozitivne stvari za buduće naraštaje – poručio je saborski zastupnik Tomislav Tolušić.

Naglašava važnost novog projekta, obnovu Dvorca Janković u Cabuni, koji će pridonijeti, smatra, još većoj turističkoj prepoznatljivosti naše županije.

– S Centrom u Suhopolju, obnovom Dvorca u Virovitici i drugim obnovama ovaj kraj dobiva na turističkoj prepoznatljivosti i otvara se ne samo ljudima u Hrvatskoj, nego i drugim potencijalnim turistima – zaključuje T. Tolušić. G

ovoreći o ulaganjima u kulturnu baštinu kojoj su se obnovom omogućili dodatni sadržaji, izdvaja uspješnu Kuriju Janković u Kapela Dvoru.

– Kurija s 18 soba samo u prošloj godini ostvarila je blizu 5000 noćenja, a oko 50 posto ukupnih gostiju su stranci. Bilo koji hotel na Jadranu nema toliku prosječnu popunjenost – smatra T. Tolušić.

Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju je projekt Virovitičko-podravske županije, koji se provodio s partnerima, VIDRA-om Agencijom za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije, Gradskim muzejom Virovitica i Općinom Suhopolje. 3LHD-a interdisciplinarni arhitektonski ured je autor arhitektonskog projekta obnove.

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.